dilluns, 28 de març del 2016

3 exposicions fotogràfiques per estrenar la primavera

"Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia"
"Toni Catany. D’anar i tornar"
"Tota fotografia és un enigma"

Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004


imatge titol

La Virreina del 24 de març al 26 de juny  dl. tancat. Preu: gratis

"La imatge fotogràfica s’instrumentalitza per part del poder per construir un determinat imaginari de la ciutat", aquesta és una teoria que Jorge Ribalta ja va començar a tractar en un parell d’articles a principis dels anys 90 del segle passat i va continuar explorant a la mostra Arxiu Universal, que va comissariar per al MACBA el 2008. La Virreina Centre de la Imatge inaugura una exposició de gran envergadura "Barcelona. La metròpoli en l'era de la fotografia, 1860-2004". A través d'un miler d'obres, la mostra recorre en paral·lel la transformació urbanística de la ciutat marcada per grans esdeveniments i l'evolució de la fotografia.  (Font: Butxaca, web ajuntament)

Toni Catany. D’anar i tornar

La Pedrera del 15 de març al 17 de juliol Preu: 3€

Rescatar Toni Catany, deslliurar-lo de l’etiqueta de fotògraf clàssic i tradicional que li ha posat el temps. Aquesta és la fita noble dels comissaris Antoni Garau i Alain D’Hooghe, que aquí exhibeixen la faceta més viatgera del mallorquí. Fotògraf autodidacte i premiadíssim, es tracta de la primera gran mostra dedicada a Toni Catany després de la seva mort l’any 2013.

A través d’un ventall generós de fotografia de viatges, doncs, es presenta el vaivé de Catany entre la cartografia local i la internacional, la xafogor mediterrània de Llucmajor i els viatges a l’Índia o Etiòpia, les antigues tècniques i les noves tecnologies, l’experiència i la dissecació del record. La mostra dóna a conèixer aquest aiguabarreig que era Catany, la manera com integrava geografies i èpoques dispars: recollia una petxina del Carib i la fotografiava deu anys després a Barcelona o retratava la mateixa tela amb trenta anys de diferència. (font: butxaca)https://www.lapedrera.com/ca/exposicions


Tota fotografia és un enigma

Tota fotografia és un enigma

Fundació Foto Colectania del 4 de març al 21 de maig dg. tancat. Preu: 3€

Durant les darreres dècades, Michel Frizot s’ha dedicat a recopilar fotografies antigues que ha anat trobant en fires i mercats. Teòric de la fotografia, Frizot creu que qualsevol imatge és tan interessant com el millor Cartier-Bresson. La col·lecció resultant no té un gust gaire definit –Frizot es deixava sorprendre per tot el que anava trobant–, però la majoria d’imatges sorprenen per la seva naturalesa no resolta. En aquesta línia, l’objectiu d’aquesta mostra és emfasitzar tot el que la fotografia té d’enigmàtic i misteriós, donar visibilitat a les hipòtesis que s’amaguen fora de pla.

L’enigma de la fotografia resideix justament aquí, en les possibilitats de lectura d’una mateixa imatge. La fotografia és el resultat de la mirada del fotògraf filtrada per l’espectador i la seva pròpia mirada, i el fet que una imatge pugui fer-se l’any 1916 i pugui ser observada 100 anys després no deixa de ser fascinant.

Amb el seu ventall d’imatges anònimes i heterogènies, la mostra es presenta com una invitació a qüestionar la nostra pròpia mirada. Prenent com a eix els tres elements essencials de la fotografia (l’aparell, el fotògraf i la cosa fotografiada, segons Frizot), es convida l’espectador a estudiar l’essència de la imatge des de perspectives diverses. De fet, la mostra de Frizot inaugura el nou any temàtic de la Fundació Foto Colectania, que s'aproximarà a la pregunta: “Però, què és la fotografia?”.
(font: butxaca)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada